logo
Всичко за оръжието и мунициите на едно място

Часовете са според зоната UTC + 2 часа


Дата и час: 02 Дек 2020, 04:28
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 10:43       Заглавие:  Лекции по стрелба с АК
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26812
Местоположение: Sofia
tconiotconev,
всеки който иска да помогне с инфо, урок, лекция техника е .. добре дошъл!

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


Последна промяна Ivo III на 27 Авг 2010, 16:59, променена общо 1 път

 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 11:24       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
Иво първо искам на всички да изнеса една лекция на тематика привеждане на оръжието към нормален бой АК 47 ( АКС -47) и АКМ.
Привеждането на оръжието се извършва на дистанция 100 метра от положение за стрелба легнал, но може и от стрелкова маса стига същата да е удобна със своята височина на стрелящия и точно за това казвам легнал.
Оръжието трябва да е подпряно задължително. Лично аз препоръчвам на всички Калашника при привеждане да се подпира в областта между пълнителя и първата половина на ложата, като същият се държи за пълнителя с цел същият да се набира по -плътно към тялото.
Значи за целта се използва прострелочна мишена с формата на черен правоъгълник с размери : ширина 25 см и височиа 35 см. ; като същата се закрепва на щит с размер 1х1 метра. Самият щит и мишена така трябва да са разположени че да не предизвикват натоварване в мускулатурата на стрелящия.
Въпросната мишена казах се поставя на 100 метра.
Мерника на оръжието се поставя на мерник " 3" , като за мерна точка трябва да се вземе основанието на мишената т.е на черното ( тук е възможно да допуснете една грешка, като за целта Ви препоръчвам при премерване в основанието да се премервате в бялото но въпросното бяло трябва да го виждате като косъм дебело и над него да започва самата черна част на мишената ). Стреля се на серии от по 4 изстрела, защото при тях най лесно може да се определи Средната Точка на Попадение, която по норматив за АК 47 са 28 см, а за АКМ 25 см над мерната.
При тази прострелка може да има някакво отклонение което може да бъде като по вертикала, така и по хоризонтала.
І. При отклонение по вертикала се измества мушката.
При ниска стрелба мушката се завива, а при висока се развива. Значи един оборот на мушката я измества с 20 сантиметра. За по голяма точност можете да си разделите движението или оборотите на половинки, четвъртинки и осминки , а това ви дава въпросните сантиметри.
ІІ. При отклонение4 по хоризонтала се измества странично мушката, като един милиметър в страни ви дава 26 см отклонение. За база дали е изместено странично се гледа отметката на плъзгача и на основата.
Значи при стрелба наляво местите мушката на ляво , а при стрелба надясно я местите надясно.
За въпросния прибор за изместване на мушката.
Значи този прибор на 25 процента си е малко куца работа защото има случаи при странично изместване буквално мушката отскача и се измества повече и за това има прибори с два въртока, които са по добри.
На въпросните въртоци има деления като при тоз има една гривна. Значи изчислили сте, че трябва да изместите мушката например наляво с 13 см и правите следното:
Слагате прибора на основата на мерника така, че въпросната джаджа за изместване да застане срещу плъзгача така че да опре плътно. След което вземате и врътвате въпросното маховиче с 5 деления назад и след като го върнете натягате докато стигне въпросната нула.
Накратко това е.
Забележка: Ако нямате от къде да си намерите въпросната прострелочна мишена се прави един лесен и елементарен трик, като се взема една мишена №4 - армейска и се обръща с главата надолу ( някой може да ви помисли за луди, но да не ви пука ) и стреляте по указания начин.
За допълнително изцеждане на оръжието можете след това да върнете оръжието на мерник " 1 " и отново да стреляте като пак се мерите в основанието т.е. границата между черното и бялото. Ако всичко ви си е събрало в началото на черното всичко ще е ОК.
Забравих: Значи АК 47 можете спокойно СТП може да му бъде и 25 см над мерната... така, че споко собственици на това оръжие за спорт.

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 12:00       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 17 Апр 2007, 09:30
Мнения: 5533
Местоположение: Sofia
явно цонката трябва някой да го ядоса, за да напише интересен пост :D

иначе за лекцията PDT_Armataz_07

_________________
Cocked and Locked, Ready to Rock! - MRSMITH
Светослав Костадинов, Динамик Армс

T-Class
ΜOΛΩΝ ΛΑΒΕ


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 12:08       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26812
Местоположение: Sofia
tconiotconev,
защо не напишеш и една лекция .. за курс по подготовка за АК за Спорт!
съобразено с правилника на БФДС :)

сигурно всеки ще прочете нещо интересно за себе си :)

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 14:11       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
Ivo III написа:
tconiotconev,
защо не напишеш и една лекция .. за курс по подготовка за АК за Спорт!
съобразено с правилника на БФДС :)

сигурно всеки ще прочете нещо интересно за себе си :)

Ами да взема да се пробвам :-) за жалост благодарение на едно трибуквие наддадох някъде с 20 кг не от ядене , а от стрес ... от влагата пък започнаха да ме болят коленете ...
Уф..., не знам с кое да започна: с обилането на колена, лакти и кокалчета или самата стрелба ..., я да започна с обилането на което ще казваме по нежно " Стрелкови фитнес".
Като за предисловие ще започна с:
І. Дишането. Човек от биологична точка е устроен да диша се налага през 2-4 секунди да я върши тази дейност се стига до извода, че това е достатъчно време той в тази пауза да произведе изстрел, но на практика за един качествен изстрел това не е достатъчно и това налага първо стрелеца да се запознае с начините на дишане теоретично, а по време на обучението си практически. Причината за това дишане е да се създаде условие за покой на тялото и да се избегне и най - малкия тремор породен от дишането.
Принципно или класическата схема за дишане при стрелба на която обучават във всяка една спортна школа е, че преди изстрел стрелеца трябва да направи едно дълбоко вдишване, после пълно издишване, след това едно непълно вдишване, но същото да не е по- голямо от ½ обема въздух, който е изпуснал при първото вдишване последвано от издишване. Прави се трето вдишване при което поетия въздух да надвишава малко отгоре, като обем спрямо второто вдишване, като същото се последва от изпускане на въздуха при което в дробовете да остане много малко въздух, който като време трябва да стигне за произвеждане на изстрела. Точно през този период в крайната фаза на изпускане на въздуха стрелеца прави грубото премерване с оръжието, а финото започва след като е задържан въздуха. Нетрениран стрелец може да задържи дъх между 7-8 секунди, а опитен между 10-12 секунди. Точно в този период стрелеца трябва да произведе изстрел. Ако стрелеца задържи времето за натискане на спусъка получава тремор( треперене), който е нежелателен и влияе на точността на изстрела. В случай, че не успе да произведе изстрела е хубаво стрелеца да не натиска спусъка, защото това ще е един пропилян изстрел или накратко да “ откаже изстрела”.
В армейските школи принципно дишането се заключава в дълбоко вдишване последвано от пълно издишване. Отново вдишване, като същото по обем е по –малко от първото, последвано от леко издишване и задържане на дъха.
Тези два варианта не са рецепта за точен изстрел, защото има ситуации, които налагат да се прилага метода за стрелба между две вдишвания. При този метод стрелеца поема малко повече въздух над средния обем и го изпуска плавно , задържа дъха и стреля.
Има и моменти когато стрелеца е натоварен много физически и тези методи не действат понеже не може да доведе тялото до някакво положение за релакс ( отпускане на тялото или положение на покой). Това се получава най- често ако човек е бягал.При този случай се прилага следната следния метод: последните метри стрелеца забавя темпото на движение, като се стреми да диша по спокойно. След заемане на позицията за стрелба започва да поема въздух, но в обем малко над средното ниво и да го изпуска, като накрая го задържа. Точно тогава той започва да усеща ударите на сърцето най- ясно и изстрела трябва да се произведе със силния удар на сърцето, който се усеща в слънчевият сплит. С цел натренирване на стрелеца да умее, да стреля точно в такива условия е най- удачно същият да пробягва определена дистанция след което да се стреми да произведе точен изстрел, като за начало се започва с леки натоварвания или по къси дистанции от по 300 -400 метра и се премине на дистанции от 1 км.
ІІ. Натискане на спусъка: няма да говорим защото с пистолетите сте го усвоили предполагам прекрасно.
ІІІ. Мерене или премерване: Значи важно правило тук е мерните прибори ясно видими целта леко замъглена; Равна мушка..., върха на мушката в местото което искаме да поразим.
ІV. Познаване балистиката на оръжието или възможностите на оръжието, а вашите умения трябва да компенсират някой слабости тук.
VІ. Положенията за стрелба.
А. ЛЕГНАЛ.
С това положение за стрелба започва обучението на всеки един стрелец и върви успоредно ръка за ръка с еднообразното примерване, като най - елементарния способ тук е с „боново огледало”, което се използва от инструктора за да следи дали неговият ученик може да се премерва еднообразно. Немаловажно е значение на правилното разположение на показалеца върху спусъка и неговото плавното натискане, които са част от успеха за точния изстрел. Точно тук е и момента да кажа, че това са началните и много важни елементи, които изграждат бъдещия стрелец .
Това положение за стрелба е най – стабилно и най често се използва, понеже при него се стреля много точно, като с упора така и без упора. Точността на изстрела е основното негово достойнство, но си има и своите недостатъци, които ще спомена в последствие, като разгледам някой тактически моменти...
Военен вариант: При него тялото лежи плътно до земята, краката са широко разкрачени, като кокалчетата от вътрешната страна опират в земята. Неголяма корекция за прицелването по височина се извършва с помощта на лакътя на дясната ръка, а лявата е за фиксирана в рамото и не участва в корекцията. Положителното при този вариант , е че сте изключително плътно да земята, а от там, че сте малка цел.
Американски Военен Вариант: Използва се, когато сте се предвижвали или бягали, като се държи карабина в положение „готовност”, задтилъка на оръжието е на нивото на пояса. Дулния срез е в направлението на целта. Стрелеца се отпуска на колене, като с отпускането изхвърля карабината нагоре при което тя застава на рамото т.е приклада. В последствие лявата ръка се изнася бързо напред с цел да омекоти лягането , а с лягането на тялото към земята лявата ръка веднага заема положение при което подпира оръжието. Отново лявата ръка се зафиксира в рамото, а с дясната се прави корекция по височина, краката са разкрачени, но с лек ъгъл от 30 градуса спрямо самото тяло, петите се опират в земята.
Международен олимпийски вариянт: Той е създаден от финландските стрелци.
При него тялото на стрелеца е приповдигнато и е леко завъртяно на ляво, а коляното на десния крак е свит в коляното. Върха на пръстите на левия крак сочи право назад. Характерното тук е, че стрелеца лежи малко по- високо в това положение за стрелба, а не ниско, което подобрява сектора му за наблюдение и водене на огън.
Вариянт на това положение за стрелба носи името Хокинс. То е аналогично на международния олимпийски вариант, но при него лявата ръка на стрелеца се намира изнесено максимално напред, като държи предната антабка за закрепване на ремъка, която изпълнява импровизирана роля на пистолетна ръкохватка, а тялото на стрелеца е максимално плътно до земята. Този вариант се използва масово от военнослужещи.
Друго изменено положение за стрелба при положение за стрелба легнал, когато се стреля зад или встрани укритие или прекритие. При него лактите и гърдите се разполагат в обичайния вариант, но долната част на трупа се намират под ъгъл спрямо ъгъла на хоризонта. Това положение за стрелба се използва от военните когато се водят бойни действия в градски условия и има наличие на много развалини.
От тактическа гледна точка положителното в стрелбата от положение легнал, е че с нея може да се стреля много точно както на близки така и на далечни дистанции, а самия стрелец е много малка цел.
Отрицателното при положението за стрелба легнал е, че стрелеца е трудно подвижен, а самите естествени препятствия и прегради, като храсти, високи треви и гънките на местността затрудняват стрелеца да води нормално наблюдение.
Б. / Положение за стрелба СЕДНАЛ
От гледна точка на приложението си това положение за стрелба повече е подходящо да се използва от ловците или от стрелци, които стрелят в силно пресечени терени. Самото заемане на положението за стрелба не е толкова сложно. То позволява лесно да се стреля по цели, които се намират спрямо вас с голяма разлика във височината. Характерно е за него, че стрелеца в истинският смисъл на думата седи на земята.
При това положение за стрелба най- често се срещат три основни варианта: с разкрачени крака; с кръстосани крака – по турски; с леко кръстосани крака.
Положение за стрелба седнал с “разтворени крака” е най разпространеното популярно и удобно положение за стрелба. То обезпечава в достатъчна степен и удобство за заемане. При него самото тяло заема необходимия естествен наклон, а лактите на ръцете се опират във вътрешната повърхност на коленете, като се оформя едно своеобразно заключване.
Положение за стрелба седнал с “кръстосани крака – по турски”. Самото положение за стрелба се заема лесно и просто, като същото е приложимо само за равнинни терени. От тактическа гледна точка недостатъка е ,че трудно може да се прави корекция за стрелбата по височина, а доколко са зафиксирани лактите към коленете говори това, че се иска допълнително донаместване на раменете на стрелеца.
Вариант на това положение е с леко кръстосани крака – това положение е по – удачно от “кръстосани крака – по турски”. Причината е че липсва това донаместване на раменния пояс и повече се доближава положение за стрелба седнал с разкрачени крака. Самото положение е достатъчно устойчиво и подходящо за стрелба, но и то не дава възможност да се извършва лесно примерване по височина.
От тактическа гледна точка, положителното на положение “СЕДНАЛ” е, че стрелеца е в устойчива позиция, която позволява да се стреля точно на големи дистанции, като резултатите от самата стрелба са сравними почти с тези от положение легнал. Недостатък тук е, че стрелеца трудно може да види цели, които са прикрити дори от леките гънки на местността или по високи треви особено в равнини терени и за това то е приложимо в планински терени, където по самите склонове се иска по - голяма стабилност.
В./ Положение за стрелба “ КЛЕКНАЛ”:
Това положение за стрелба се заема много лесно и бързо, като при него стрелеца прави полукрачка напред с цел леко наместване на тялото след което кляка, като един вид сяда на петите на краката си. Лактите на стрелеца лягат възможно най естествено върху коленете за по голяма стабилност. Това положение за стрелба е известно като “ Военно приклякване”(По принцип се избягва стрелците да се обучават в заемането на това положение за стрелба поради вероятност да паднат при произвеждане на няколко последователни и бързи изстрела.)
От тактическа гледна точка тук се съчетава бързо заемане на позиция и произвеждане на точен изстрел с последваща смяна на позицията, но стрелеца не трябва да стреля на редове, тъй като има опасност при произвеждане на няколко последователни изстрела да падне назад, а това си е нарушение на МЕРКИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ.
Г./ Положение за стрелба “ ОТ КОЛЯНО”
Положението за стрелба от коляно е стандартно положение за стрелба при спортните състезания, като заемането на самото положение за стрелба е следното:
Стрелеца прави полукрачка с левия крак напред, завърта цялото се тяло полунадясно при което кляка, като пръстите на левия крак трябва да сочат в направлението за стрелба, а десния е свит в коляното, като същото е опряно на земята, а стрелеца е седнал върху петата на десния крак. Лявата с ръка с лакетната си става е легнала стабилно върху коленната става на левия крак, като държи оръжието, което е фиксирано стабилно по вертикала. Дясната ръка държи оръжието и най - лошото никъде не е фиксирана, което оказва влияние върху стабилността при хоризонтална стрелба. С цел по леко поемане на отката, препоръчително е лакътя на дясната ръка да бъде на нивото, на дясното рамо. Интересното тук е, че при някой стрелци това положение за стрелба се явява малко неудобно, поради натоварването което се получава върху петата на крака и крака, на която е приседнал стрелеца или заради самата неудобност и нестабилност на тялото. Някой стрелци използват торбички, които подлагат под кракът си в областта пред глезена на ходилото, като по този начин тялото заема по стабилно положение, а и е по удобно за стрелеца.
Лично аз изменям това положение с цел по голяма стабилност и удобство при стрелбата, като ходилото на кракът върху който седя го изпъвам в шпиц, но без никакво мускулно натоварване и след това сядам върху петата, като това ми дава допълнителна упора.
От тактическа гледна точка това положение за стрелба се приложимо за водене на стрелба близки и средни дистанции, като при него стрелеца не се намира до близко земята, където има възможност да му пречат тревите и малките гънки на местността, а това му позволява да води по лесно наблюдение и да води огън по целите. Отделно след произвеждане на изстрел същият лесно може смени позицията си за стрелба.
Д./ Положение за стрелба “ ОТ КОЛЯНО”
Положението за стрелба от коляно е стандартно положение за стрелба при спортните състезания, като заемането на самото положение за стрелба е следното:
Стрелеца прави полукрачка с левия крак напред, завърта цялото се тяло полунадясно при което кляка, като пръстите на левия крак трябва да сочат в направлението за стрелба, а десния е свит в коляното, като същото е опряно на земята, а стрелеца е седнал върху петата на десния крак. Лявата с ръка с лакетната си става е легнала стабилно върху коленната става на левия крак, като държи оръжието, което е фиксирано стабилно по вертикала. Дясната ръка държи оръжието и най - лошото никъде не е фиксирана, което оказва влияние върху стабилността при хоризонтална стрелба. С цел по леко поемане на отката, препоръчително е лакътя на дясната ръка да бъде на нивото, на дясното рамо. Интересното тук е, че при някой стрелци това положение за стрелба се явява малко неудобно, поради натоварването което се получава върху петата на крака и крака, на която е приседнал стрелеца или заради самата неудобност и нестабилност на тялото. Някой стрелци използват торбички, които подлагат под кракът си в областа пред глезена на ходилото, като по този начин тялото заема по стабилно положение, а и е по удобно за стрелеца.
Лично аз изменям това положение с цел по голяма стабилност и удобство при стрелбата, като ходилото на кракът върху който седя го изпъвам в шпиц, но без никакво мускулно натоварване и след това сядам върху петата, като това ми дава допълнителна упора.
От тактическа гледна точка това положение за стрелба се приложимо за водене на стрелба близки и средни дистанции, като при него стрелеца не се намира до близко земята, където има възможност да му пречат тревите и малките гънки на местността, а това му позволява да води по лесно наблюдение и да води огън по целите. Отделно след произвеждане на изстрел същият лесно може смени позицията си за стрелба.
Е./ Положение за стрелба „ ПРАВ – СТОЕШКОМ”.
Това положение за стрелба си е едно от положенията в спортната стрелба, лова, а така също и при военните, но заради начина на хват или самото положение можем да го разделим основно на две, като единият вариянт е „ ПРАВ” и „ ПРАВ – ОТ РЪЦЕ”.
Положението за стрелба „ ПРАВ”.
Стрелбата от това положение е стара европейска традиция, като нейните корени са от Алпите, където се практикували състезания обичайно на дистанции обикновенно от 300 метра. Оръжията които са използвани по принцип са тежки и с дълги цеви, като същите са били снабдени с шнилеров спусък и диоптрични мерни прибори, а мишената е била с размер от 1 метър и концентрични кръгове.
Самото положение за стрелба се използва основно при спортните състезатели с пушки. При него стрелеца застава с разкрачени крака на широчината на раменете, като с лявата си страна е в посока към целта по която ще стреля, тялото се накланя леко назад. Левия лакет се опира на левия хълбок и се подпира леко на таза в горната му част. Лявата ръка е свита в лакътя, като предмишница трябва да е вертикална. Палеца на лявата ръка трябва да се опре в основата на спусковата споба, а останалите пръсти да се съберат или разположат така, че да образуват опора на основата на цевната кутия. Дясната ръка обхваща ръкохватката или шийката на приклада, като лакета трябва да е почти или на нивото на рамото.
Оръжията предназначени за спортна стрелба имат подобрения по отношение на ложата, като същата специално е изработена да е равна в участъка пред спусковата скоба, като самото оръжие вече не се подпира с пръстите на дланта, а лежи върху пръстите които са свити в юмрук, но предварително върху ръката е надяната дебела кожена ръкавица. Друг вид подобрение в тази област на оръжието е поставяне на дръжка, които още повече олеснява самото подпиране на оръжието. Във връзка с това подпиране или държане на оръжието воените са преработили и това положение за стрелба съобразно своите нужди, като самото подпиране се извършва използвайки пълнителя на оръжието особенно ако той събира повече от 20 патрона, защото изпълнява ролята на дръжка.
Друго подобрение при спортните пушки е регулеруемият задтилък, който допълнително олеснява стрелбата от това положение, като целта е главата на стрелеца, да е права зада няма напрежение във вратните мусколи.
Тактически погледнато това положение за стрелба се заема малко бавно, но за сметка на това позволява на стрелеца да стреля на големи дистанции точно, което е видно от състезанията организирани навремето в Алпите. Оръжието е много добре закрепено или захванато от стрелеца. Друго положително е, че стрелеца може да води наблюдение на големи дистанции без да му пречат по малките гънки на местноста и по високите треви.
Негативното тук е, че стрелеца неможе да завърта под голям ъгъл оръжието по хоризонтала или вертикала, а така също, че се вижда от далеко.
Другото положение това е „ ПРАВ – ОТ РЪЦЕ”.
Това положение за стрелба е най – често използвано от ловците и воените, като самото положение за стрелба се заема много лесно и бързо. Положителното при него е, че позволява лесно да се води целта както по хоризонтала така и по вертикала, а така също и да се води много бърза стрелба по целите, които са пред нас.
Заемането се извършва, като стрелеца прави полукрачка напред и завърта тялото си на 45 градуса с цел получаване на по – голяма стабилност. Оръжието тук вече не се подпира, а държи за ложата с лявата ръка, като същевременно подпира оръжието, но самата тя никъде не се опира по самото тяло с цел получаване на по – голяма. С дясната ръка се държи шийката ( ръкохватката) приклада, като с цел по лесно поемане на отката лакътя е на нивото на дясното рамо.
Това положетие за стрелба е приложимо, когато се стреля по средни дистанции и малко над средни, но неможе да се използва при стрелба по цели които са над 150 метра. Положителното тук е, че стрелеца може да води лесно наблюдение без да му пречат треви и гънки на месността, лесно подвижен и лесно може да сменя позицията за стрелба след произведен изстрел или изстрели, също така то е част от елемента, който се използва, когато се стреля от движение т.е. когато човек се движи, заради самото „изхвърляне” на оръжие, което ляга на рамото.
Негативното е, че стрелеца се вижда надалеко.
Като завършек искам да допълня, че е много важно всеки един стрелец на който се налага да стреля през отвор да прецени добре дали е подходящо да покаже цевта на оръжието през въпросния отвор, като го използва за допълнителна упора или да стреля без да показва цевта, защото това показване съответно може да го забави при смяната на позицията.
Да минем към самото гилзопроизводство:
Значи като начало се започва да се стреля от положение легнал с упора или все едно ще прострелвате оръжието, като се стреля за точност .В последствие започнете да стреляте но на дублети по същия начин пак на 100 метра.
След това минете към отработване на легнал от ръце пак по същия начин.
Не трябва да забравяте че е важно да се научите да сменяте пълнителя бързо или да правите презереждане бързо, като искам да знаете, че въпросните армейски сумки са удобни до толкова колкото да си носите или съхранявате пълнителите в тях, но тръгнете ли да ги ползвате започвате да благославяте този които е спестил материал за изработка защото пълнителя може да влиза лесно но излиза трудно. Отделно вземете ли да припкате ударите са постоянни и неприятни ..., а да се носят на кракът също не е удачно, ако въпросната чантичка не е направена удобно. За целта си търсете нещо на като тактическо елече и отработвайте смяна на пълнител като с лява така и с дясна ръка от всичките положения, а ако нямате индивидуални холдери за пълнители.
Забележка: носете пълните пълнители с гърловината надолу защото от тръскане патроните имат навик да изпадват или да се преместват напред , а това може и да доведе до нежелано забавяне.
Пълнителите: Забравете металните пълнители заради тях съм брал много ядове... същите са склонни към бързо износване, а това довежда до увисване , изкривяване и подбиване ...а от там и до засечки... за целта само полимерки.
маси техники за зареждане достатъчно в нета ....
Може и още да се пише но иска време + показване.

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 14:29       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2006, 06:57
Мнения: 1280
Респект Цонко, за изложението и труда.

_________________
Живко Антонов
СК "Shotgun Masters"
Тяжело в деревне без нагана.
И с наганом - тоже тяжело.


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 14:59       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 27 Юни 2006, 16:27
Мнения: 3727
Браво Цонко - като за учебник PDT_Armataz_07

_________________
Краси Михтиев
ETAR IPSC
GP Excalibur, Armsan RS-S1, SLR-94


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 16:39       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
Уф забравих да упомена, че до 150 метра можете спокойно да стреляте от положение прав и да поразите Афа зоната на класик таргета, но се иска спокойствие т.е. да не сте припкали ако сте припкали избирайте или легнал или коляно. ... та така до 150 метра може прав ( за предпочитане е да се ползва т.н. от още спортен хват, другия начин прав -от ръце до 100 метра), до 200 и малко отгоре от коляно, а легнал може и за всички дистанции.
Забележка това с дистанциите е примерно но и не трябва да се забравя, че и спрямо размера на целта се избира положението за стрелба, а така също и от местността.

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 16:47       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 20 Юни 2006, 21:54
Мнения: 4572
Местоположение: София
Я дайте да отделиме съветите за работа с АК в нова тема. Не е зле и още някакви базови упражнения да се намерят.

_________________
Георги, CK Динамик-Армс


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 16:57       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
Absolut написа:
Я дайте да отделиме съветите за работа с АК в нова тема. Не е зле и още някакви базови упражнения да се намерят.

Вечерта ще ви напиша такива, но май за жалост са през друга призма.
П.П. Навремето се чудих защо само в началото се стреляше за точност , а след това не, а да се стреля за точност е много полезно.
Между другото ще ви вкарам снимка с едни упражнения на руснаците, които смятам, че ще са полезни.

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 27 Авг 2010, 18:09       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
Absolut написа:
Я дайте да отделиме съветите за работа с АК в нова тема. Не е зле и още някакви базови упражнения да се намерят.

Навремето ... , а и много мои познати са казвали, че упражнението което най много учи на стрелба в армията е 1 - во контролно. Накратко какво представляваше то:
Самото упражнение се характеризираше с групови цели, като всяка си има приоритетна мишена, която беше важна за оценката на стрелящият.
Цели: Залегнала група пехота на разстояние от 150 до 250 метра, която се състоеше от една мишена картечен разчет и една мишена гръдна фигура същите се появяваха за време 5 секунди двете едновременно. Положението за стрелба беше легнал встрани зад прекритие. След тази стрелба по тези две мишени същите отново се показваха, т.е се показваше мишената която не е поразена, като този път се показва за време 10 секунди, но този път стрелящия трябва да стреля във време на движение.
Втора група цел: безоткатно оръдие което се появява на разстояние 250 -350 метра за време два пъти по 15 секунди, като първия път по целта се стреля прав след стрелбата целта се скрива и отново се показва пак за същото време , но този път стрелящия има право на избор на положението за стрелба.
Трета група цели: настъпваща отстъпваща група пехота състояща се от две мишени които се показваха на разстояние 350 -450 метра , като същата се предвижва 60 метра ..
Четвърта група цели не се стреляше с автомат.
Това упражнение може да се измени леко за нуждите на динамичната стрелба, но проблемно е разстоянието т.е. не навсякъде може да се стреля над 100 метра.

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 02 Сеп 2010, 20:11       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Мар 2007, 08:35
Мнения: 3286
mihi написа:
ПРОМЯНА В РЕГЛАМЕНТА:

мин. брой изстрели: 124
мин - мах дистанции: 25 - 200 м.


Ivo III написа:
mihi написа:
Ако не друго - поне ще погледаме стрелба с карабина на световно ниво


то и без това сме решили само да гледаме ..
при тези бенчрест дистанции и миниатюрни мишени
поне ще ни е интересно ;)

Вижте не знам но искам нещо да ви покажа , като например как ще се виждат някой армейски мишени на определени дистанции и да си направите предварително сметка как ще ги гледате през мерните прибори на калашниците , а покрай тях и някой малки благинки , които могат да ви помогнат в подготовката.... Между другото към настоящия момент си търся една тринога но и това може да стане да си намеря, но май като се сетя май отдавна съм се научил да се меря еднообразно с дългоцевно нарезно ...
Та я да види моя милост с какво да започнем ... и хоп да го номерирам адресчето като да кажем № 1./ http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933162/ и що е то ...... ; да минем на адресче № 2./ http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933184/ и ма колко съм гаден че тук се виждат прословутите мишени на различни дистанции от 100 метра до 600 метра ; №3./ http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933167/ приборчето което най много учи стрелеца или известното на някой боново огледало с диафрагмичка и неговата по опростена версия http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933180/ ; №4./ http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933188/ с е тва чудо се правят някой комбинации включително се проверява дали се мерите правилно , като с боново огледало така и без боново огледало ...
Тук има нещо и за проверка на някой дето смятат да стрелят и в опън http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933173/ т.е да се види как се мерят правилно или не правило ...
И последно вижте тук може да ви е от полза http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933194/ с някой кратки инструкции и формули
П.П. С една клечка кибритена , мушка или мерец можете да определите разстояние , да нагласите мерника, да изберете положение и да поразите всяка една от въпросните мишени, но за целта трябва да знаете какво положение за стрелба да заемете съобразно дистанцията http://www.album.bg/tconiotconev/images/24933194/ . Отделно бях ви вкарал някой нещица ама няма кой да погледне http://www.album.bg/tconiotconev/images ... 07/115814/ http://www.album.bg/tconiotconev/images ... 67/115814/
П.П. извинете ме ако съм малко груб , но днес водих занятия и съм убит ...
П.С. Май ми давате една идея и ако мога да я изпълня ще е добре. А забравих тук има някой благинки за някой хора ...

_________________
Цоньо Цонев
„Si vis pacem, para bellum“

http://www.youtube.com/watch?v=nSpfTS7XgQE;
http://www.youtube.com/watch?v=SowDFRecR5g;
http://www.youtube.com/user/SLR95LHMB#p/f/2/1sd4XTqK9vM


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Сеп 2010, 11:38       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 12 Сеп 2006, 21:39
Мнения: 3651
Местоположение: Shooting range Proshooter
Не отделяййте само съветите - НАПРАВЕТЕ НАПРАВО ПОДФОРУМ за АК щото на мен , честно, ми писна от тия рйфъли!!!! :?

Май требе да се направят три подфорума и така ще е по лесно.
PDT_Armataz_01_20

_________________
one shot, one kill!!!
Double shots, double A :)

Произвеждам гилзи от цели патрони, с цел оформяне на дупки в неупотребявани мишени
Методи Марков
https://http://www.ipsc-ronin.com


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Сеп 2010, 12:19       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 27 Юни 2006, 16:27
Мнения: 3727
hitman47 написа:
Не отделяййте само съветите - НАПРАВЕТЕ НАПРАВО ПОДФОРУМ за АК ...

Май требе да се направят три подфорума и така ще е по лесно.
PDT_Armataz_01_20


+10

Така е във форумите на регионите, които развиват и трите вида оръжия

по пригледно е

_________________
Краси Михтиев
ETAR IPSC
GP Excalibur, Armsan RS-S1, SLR-94


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Непрочетено мнение Публикувано на: 03 Сеп 2010, 13:11       Заглавие:  
 
Оръжеен гуру
Оръжеен гуру
Аватар
Offline

Регистриран на: 16 Юни 2006, 21:59
Мнения: 26812
Местоположение: Sofia
нека да видим че потръгва .. рифлето и ще направим
идеята не е лоша!

но да има 100 подфорума с по 10 мнения .. пак не е добре :)

_________________
"Съдбата обича смелите!" Вергилий, Енеида
Иван Бързилов, СК "Динамик Армс"
CZ 85 Champion, DA-SASR-10M х2, ...


 
Върнете се в началото
  Профил Започни разговор  
 
  Сподели темата във Facebook
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 25 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта 
Иди на:  

Powered by phpBB © 2020 TheGunMan
This forum is operated and maintened by Stanislav Georgiev - Owner/Administrator, Jordan Cholakov - Adminstrator/Editor and Rossen Hristov - Graphic Designer/Potographer