TheGunMan
https://thegunman-bg.com:443/forum/

Как Лондон и Берлин създадоха новия ислямски джихад
https://thegunman-bg.com:443/forum/viewtopic.php?f=22&t=15258
Страница 1 от 1

Автор:  Paco [ 17 Май 2017, 23:16 ]
Заглавие:  Как Лондон и Берлин създадоха новия ислямски джихад

Как Лондон и Берлин създадоха новия ислямски джихад.


" Причините за всичко, ставащо сега в Близкия изток и Европа, се крият в сделка, направена преди век, в която алчността и националистическите амбиции надделяват над здравия разум.

Светът изглежда се разпада, а конфликтът между исляма и другите религии е по-силен от всякога. За виновни са сочени САЩ, Русия, сунитите, шиитите и гостоприемството на германците, комплексирани от нацисткото си минало.

Реално обаче причините за всичко, ставащо сега в Близкия изток и Европа, се крият в сделка, направена преди век, в която алчността и националистическите амбиции надделяват над здравия разум.

Джихадът срещу Запада и най-уродливата му форма - тероризмът, не идват от времето на кръстоносните походи. Те са създадени в Берлин, Париж и Лондон. Днешният все по-радикализиращ се ислям не е резултат от естественото развитие на религията, а е следствие от изкривен национализъм. И така всичко започва през май 1916 г. Британският дипломат Марк Сайкс и френският му колега Франсоа Жорж-Пико сключват тайно споразумение, останало в историята като „Пакта Сайкс-Пико”.

С него Париж и Лондон си поделят последната останала средновековна империя - Османската, още преди окончателно да са постигнали победа в Първата световна война. Французите получават териториите, простиращи се от днешния турски Югоизток, през Северен Ирак и Сирия, чак до Ливан. За британците остават земите в Южен и Централен Ирак. Останалата част, където днес се намират Йордания, Западен Ирак и североизточната част от Арабския полуостров, трябва да се превърне в ново арабско кралство под британско-френско попечителство. Границите са начертани без никой да се интересува от религията, политиката, нагласите или желанията на местното население. Германия реагира, като изисква от своя съюзник - Османската империя, да обяви джихад. С помощта на истанбулския халиф, който е висшата религиозна инстанция за мюсюлманите-сунити, Берлин призовава арабите на Свещена война срещу британците. В отговор Лондон сключва съюз с Хусейн бен Али, който е „пазител” на светите места Мека и Медина в днешна Саудитска Арабия и като такъв е вторият по важност религиозен авторитет след халифа. Начело на арабите застава синът на бен Али, Файсал бен Хусейн. Заедно с британския агент Томас Едуард Лорънс, известен още като „Лорънс Арабски”, той успява да изтласка османците от голяма част от Близкия изток. Това не е национална война, а религиозна. След победата на съюзниците, през 1922 г. Файсал иска Париж и Лондон да му дадат превзетите територии, където той да основе собствен халифат. Те обаче се придържат към „Пакта Сайкс-Пико”. Само година по-късно Британската империя откъсва Транс-Йордания от Палестина и така поставя основите на днешното кралство Йордания. А за да противодействат на французите в това, което си представят като подялба на света, британците обявяват емирство Кувейт за независима държава. Резултатът от тези действия е столетие на непрекъснати воини и конфликти в Близкия изток.

Нещо повече, изкуствено създадените арабски държави са принудени да търсят основа за съществуването и националната си идентичност, и я намират в радикалния ислям. В момента религиозните доктрини, налагани най-вече от Саудитска Арабия, използват най-крайните тълкувания на свещените текстове за мюсюлманите. Вероятно толкова радикален ислям не се е изповядвал дори в разгара на кръстоносните походи. Конфликтите в Сирия, Ирак, Йемен, самата Саудитска Арабия и дори Турция - първата национална ислямска държава, са породени от разполагането в едни граници на народи с коренно различни вярвания и социални нагласи. Опитите за създаване нации, често завършват с кървави революции. Нещо, което светът вече е виждал в далеч по-големи мащаби във Франция през 1789 г. и в Русия през 1917 г. Но в рабските страни социалните лозунги са заменени от религиозни. В целия хаос, породен от сделката между Сайкс и Пико, през втората половина на XX век се намесват СССР и САЩ, които вместо да разрешат конфликтите, приемат завареното положение и изострят регионалните сблъсъци в рамките на т. нар. студена война.

Като резултат, в наши дни проблемите в региона са толкова дълбоки, че на практика нямат решение, поне не и в границите, начертани от „Пакта Сайкс-Пико”. "


https://m.vesti.bg/sviat/kak-london-i-b ... ad-6069255

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/